Εξερευνώντας το εντυπωσιακό και άγνωστο Ανατολικό Ζαγόρι!

Μια ήπια πεζοπορική διαδρομή για να γνωρίσουμε τη μοναδική άγρια ομορφιά της Ηπείρου.

Συνοπτικά η διαδρομή:

Δόλιανη → Ι.Μ. Βουτσάς → Γεφύρι Κουρτιάς → Λίμνη με Νούφαρα → Γρεβενίτι → Τρίστενο

Αναλυτικά η διαδρομή:

Σημείο έναρξης το χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, Δόλιανη. Μια περιπλάνηση στον οικισμό θα μας φανερώσει τόσο την ομορφιά του, όσο και τις πληγές που άφησε η ιστορία πάνω του, μιας και κάηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορεί να έμειναν ελάχιστα από τα παλιά αρχοντικά, παρόλα αυτά παραμένουν εντυπωσιακά τα καλντερίμια, οι πετρόχτιστες βρύσες και το πυκνό δίκτυο πέτρινων γεφυριών εντός του οικισμού.

Από την πλατεία του Δόλιανης ξεκινά η πεζοπορία μας που μετά από λίγη ώρα, και αφού περάσουμε τον Προφήτη Ηλία, θα πλαισιώνεται από όλο και πιο πυκνή βλάστηση. Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον ποταμό Βάρδα, τον οποίο θα διασχίσουμε μέσω της Γέφυρας της Κούρτιας, που αποτέλεσε τη βασική δίοδο όσων ήθελαν να μετακινηθούν από το Κεντρικό Ζαγόρι στο Ανατολικό και αντίστροφα.

Συνεχίζουμε προς τη Μονή Βουτσάς (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου) όπου οι μοναχοί θα μας ξεναγήσουν στο μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 672 μ.Χ. Η Μονή είναι γνωστή για τα ποικίλα εικονογραφικά θέματα των τοιχογραφιών της. Η ιδιαίτερη στρατηγική θέση της την κατέστησε σημαντικό κόμβο για την κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων, αλλά από την άλλη αποδείχτηκε μοιραία μιας και δέχτηκε πλήθος επιδρομών με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως την πυρπόλησή της από τα γερμανικά στρατεύματα το 1943. Παράλληλα, με τη βοήθεια των μοναχών, θα επισκεφτούμε τον μοναστηριακό αμπελώνα, που φιλοξενεί διάφορες γνωστές ποικιλίες, αλλά και μία μοναδική στον κόσμο, ντόπια ποικιλία που φέρει το όνομα Βλαχαβόνα. Η Μονή έχει εξελιχθεί σε μια εξαίρετη και βραβευμένη οινοπαραγωγική μονάδα και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε την επίσκεψη με οινογευσία στο εκθετήριο της Μονής.

Αφήνουμε πίσω μας το μοναστήρι και ακολουθούμε το δρομάκι που θα μας οδηγήσει στη γέφυρα της Βουτσάς. Μετά τη γέφυρα, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και κατόπιν στον δρόμο που οδηγεί στο Γρεβενίτι. Πριν το χωριό, θα κάνουμε μια στάση στην εντυπωσιακή λίμνη Ζόρικα, γνωστή και ως «η λίμνη με τα νούφαρα», που βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος μαυρόπευκων.  Στη συνέχεια φτάνουμε στο Γρεβενίτι, το βλαχοχώρι με την καταπληκτική θέα. Κι εδώ η ιστορία ήταν αμείλικτη: κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό πυρολύθηκε τρεις ή τέσσερις φορές από τα κατοχικά στρατεύματα και καταστράφηκαν πάρα πολλά σπίτια ενώ πολλοί ήταν οι  κάτοικοι που εκτελέσθηκαν.  Για το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε στον πόλεμο έχει αναγνωριστεί ως «Μαρτυρικό Χωριό». Παρ’ όλα αυτά, με κύριες δραστηριότητες την κτηνοτροφία και την υλοτομία, οι κάτοικοι μπόρεσαν να ξαναδώσουν ζωή στο χωριό. Ο οικισμός έχασε πολλά από τα παλιά κτίσματά του, διατηρεί όμως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην πλατεία, την εκκλησία και τα καλντερίμια. Ανηφορίζουμε και φτάνουμε στο παλιό μονοπάτι, που αποτελούσε τον κύριο άξονα σύνδεσης του Ανατολικού Ζαγορίου με το Μέτσοβο και μέσα από την πυκνή βλάστηση του, θα μας οδηγήσει στον τελικό προορισμό μας: το Τρίστενο, το πανέμορφο πετρόχτιστο χωριό στις ανατολικές πλαγιές της Τύμφης με υψόμετρο 940 μέτρων. Μια περιπλάνηση στο χωριό θα μας αποκαλύψει τον εντυπωσιακό οικισμό που χρονολογείται από το 1.319 μ.Χ. Ακολουθώντας τα καλντερίμια θα οδηγηθούμε στις πολλές λιθόκτιστες βρύσες, τον παραδοσιακό πέτρινο νερόμυλο (έναν από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που λειτουργούν ακόμα), τους καταρράκτες και το πέτρινο γεφύρι που ενώνει τους δύο μαχαλάδες του χωριού. Κάτω από τα εντυπωσιακά πλατάνια της πλακόστρωτης πλατείας, θα ξεκουραστούμε και θα γευτούμε μοναδικά πιάτα της ηπειρώτικης κουζίνας.

Σημείο Συνάντησης: Δόλιανη

Σημείο τερματισμού: Τρίστενο

Επίπεδο: Εύκολο (για όλη την οικογένεια και όλα τα επίπεδα εμπειρίας)

Διάρκεια: Half day (2-3 ώρες)

Περιλαμβάνονται: Συνοδός του Οικομουσείου/ Ξενάγηση στη Μονή-Οινογευσία/Σνακ/πικ-νικ με ντόπιες γεύσεις στη μέσα στο δάσος/ Γεύμα στο Τρίστενο/ Υπηρεσίες μεταφοράς (δυνατότητα επιλογής σημείου συνάντησης και τερματισμού κατόπιν συνεννόησης)