Εργαστήρι αποκατάστασης αργαλειού

Εργαστήρι αποκατάστασης αργαλειού στο Καλέντζι

Εργαστήρι αποκατάστασης αργαλειού στο Καλέντζι

Την Κυριακή 13/11 στο χώρο του Κοινοτικού Εργαστηρίου των Tzoumakers, στο Καλέντζι Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον παραδοσιακό οικιακό αργαλειό, η οποία προέκυψε μέσα απο τη συνεργασία των Tzoumakers με τις Κοιν.Σ.Επ: Αϊτάρω, The Pokari Project και Ecomuseum Zagori. Με τη συμβολή των παραπάνω διοργανώθηκε ένα εργαστήριο αποκατάστασης αργαλειού, με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού εγχειριδίου για την ανασύσταση αντίστοιχων παραδοσιακών αργαλειών.

Ένας παραδοσιακός ελληνικός αργαλειός από το χωριό της Βωβούσας στήθηκε από την αρχή, με εξήγηση για κάθε ένα εξάρτημα και κομμάτι, τη θέση και τη λειτουργία τους. Αφού ο αργαλειός συναρμολογήθηκε, οι παρευρισκόμενοι μαθητές μπόρεσαν να τον προετοιμάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο για ύφανση, και στο τέλος να υφάνουν μικρά δοκιμαστικά υφάσματα. Η συνάντησή αυτή είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τη γνωριμία με τον αργαλειό και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που προέκυψαν, να δημιουργηθεί ένα μικρό άτυπο δίκτυο με κοινό ενδιαφέρον για την υφαντική τέχνη και την λαϊκή τεχνογνωσία που παραδίδεται παραδοσιακά από άτομο σε άτομο και από γενιά σε γενιά.

Ένας παραδοσιακός ελληνικός αργαλειός από το χωριό της Βωβούσας στήθηκε από την αρχή, με εξήγηση για κάθε ένα εξάρτημα και κομμάτι, τη θέση και τη λειτουργία τους. Αφού ο αργαλειός συναρμολογήθηκε, οι παρευρισκόμενοι μαθητές μπόρεσαν να τον προετοιμάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο για ύφανση, και στο τέλος να υφάνουν μικρά δοκιμαστικά υφάσματα.

Πηγή χρηματοδότησης: πρωτοβουλία των εταίρων

Διάρκεια: 13/11/2022

Συνεργάτες-Εταίροι: Οικομουσείο Ζαγορίου, Τζουμέικερς, The Pokari project, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Αϊτάρω

Go to top