Η ομάδα μας

Αγαπάμε το Ζαγόρι, τη φύση και τον πολιτισμό. Είμαστε μια πολύπλευρη, διεπιστημονική ομάδα από ανθρώπους διαφορετικούς και συμπληρωματικούς, αλλά ταυτόχρονα και με κοινές αξίες και όραμα.

Παναγιώτα Κουτσούκου, αρχιτέκτονας-συντηρήτρια έργων τέχνης
Η Παναγιώτα Κουτσούκου είναι αρχιτέκτονας-συντηρήτρια έργων τέχνης, ειδική σε έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης. Είναι συν-ιδρύτρια του Οικομουσείου Ζαγορίου, όπου είναι υπεύθυνη για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και σύμβουλος για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Έχει εργαστεί για διάφορες ΜΚΟ, όπως το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Πλαίσιο Συνεργασίας (ERFC), το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA), κ.ά., στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι μέλος της επιτροπής βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Θέρμου. Επίσης, είναι πιστοποιημένη εκπαιδευτικός ενηλίκων.

Φιλιώ Παπάζη
Η Φιλιώ Παπάζη είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ «Πληροφορική και Διοίκηση» του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος σε διάφορα λογιστικά γραφεία και έχει πολυετή εμπειρία ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε ΔΙΕΚ. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα συμβουλευτικής, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης. ???? Είναι μέλος του Οικομουσείου Ζαγορίου και συνδράμει στο έργο του ως ???

Ζωή Κομπογιαννοπούλου, τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης
H Ζωή Κομπογιαννοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης από το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Θεσσαλονίκης, καθώς και του τμήματος φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από το ΙΕΚ Λάρισας. Επίσης έχει ολοκληρώσει τον τομέα διοίκηση και οικονομία με ειδικότητα Υπάλληλος αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας. Έχει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία ως τεχνικός συντήρησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους διαφόρων πόλεων της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας. Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του Οικομουσείου Ζαγορίου και παρέχει γραμματειακή υποστήριξη με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Ζαγορίου.

Γιώργος Ντιναλέξης
Ντιναλέξης Γεώργιος, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΟΕΕ (MSc in Applied Economics and Finance), και Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με εμπειρία από το 2008.

Δημήτρης Καλπάκης, αρχαιολόγος
Ο Δρ. Δημήτριος Καλπάκης είναι αρχαιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με κατεύθυνση τη Βυζαντινή Ιστορία και την Ιστορική Γεωγραφία. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ολοκλήρωσε και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορικής Γεωγραφίας και της Ψηφιακής Χαρτογραφίας. Έχει πολυετή εμπειρία ως αρχαιολόγος και επιμελητής αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα είναι μέλος ερευνητικών ομάδων και φορέων, καθώς και συντακτικών επιτροπών διεθνών περιοδικών. Είναι προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας Ιστορικών Τεκμηρίων και Αρχείων των Ελληνικών Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αποτελεί μέλος του Οικομουσείου Ζαγορίου ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα Ιστορικής Γεωγραφίας και Μνημειακής Τοπογραφίας, αξιοποιώντας μια μακρά πείρα στην ψηφιακή τεκμηρίωση μνημείων και χωροσημείων, στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων σε συνδυασμό με σύνθεση αρχαιογνωστικών και τουριστικών οδοιπορικών, καθώς επίσης και την πρότερη ενασχόληση με τη χαρτογραφία του ηπειρωτικού χώρου.

Προσωπικό
Δήμητρα Παπαϊωαννίδου, περιβαλλοντολόγος
Η Δήμητρα Παπαϊωαννίδου είναι περιβαλλοντολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΔΠΜΣ του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, διατήρησης βιοποικιλότητας και ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Έχει δραστηριοποιηθεί σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπου έχει ασχοληθεί με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης. Επίσης έχει εργαστεί στο εργαστήριο Βιοπολιτισμικής Αρχαιολογίας MEMOLab του Πανεπιστημίου της Γρανάδας για τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Πρακτικά έχει πειραματιστεί με τον βιώσιμο και αναγεννητικό τρόπο ζωής σε εγχειρήματα περμακουλτούρας. Στο Οικομουσείο Ζαγορίου συμβάλει στην ανάδειξη τοπικής οικοτουριστικής εμπειρίας, μέσω περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πεζοπορικών διαδρομών, στην διαμόρφωση και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσω της προστασίας και αξιοποίησης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

Φωτεινή Δαλκαβούκη, θέματα πολιτισμού και κοινότητας
Η Φωτεινή Δαλκαβούκη, με καταγωγή από το Ζαγόρι, αποφοίτησε το 2021 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), με παιδαγωγική επάρκεια στον κλάδο ΠΕ08. Το 2022 συνέχισε τις σπουδές της στο ΠΜΣ «Επιμέλεια Εκθέσεων» στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών του Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Platforms Project: Αθήνα- Ελλάδα 2020 και 2021, ECHO II: Traditions in Transition: Györ-Ουγγαρία 2021, Gala of Curiosities: Κόσοβο-Πρίστινα 2021, Διεθνές Φεστιβάλ Performance Art: Δράμα-Ελλάδα 2021) και έχει επιμεληθεί μια επιλεγμένη ομάδα ανερχόμενων Ελλήνων και Ούγγρων εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει επιμεληθεί επίσης τη συμμετοχική ψηφιακή εικαστική έκθεση S33N B3TT3R G4Z3. Στο Οικομουσείο το έργο της επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων οικολογικών και πολιτιστικών θεμάτων, αλλά και στη μουσειολογική τεκμηρίωση του υπαίθριου χώρου και της κοινότητας, μέσα από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και το σχεδιασμό πεζοπορικών διαδρομών όπως τις βιώνουν οι καθημερινοί άνθρωποι του Ζαγορίου.

Εξωτερικοί συνεργάτες

Dr. Rich Blundell
Ο Δρ. Rich Blundell είναι οικολόγος και φιλόσοφος που εργάζεται στη σύγκλιση της τέχνης, της επιστήμης, της φύσης και του πολιτισμού. Ως ιδρυτής του κινήματος Oika, εξετάζει με την έρευνα του πώς συντελείται η μεταμόρφωση σε επίπεδο του ατόμου, του τόπου και του πλανήτη. Ως Επικοινωνιολόγος, αφηγείται μια επιστημονική ιστορία του σύμπαντος που περιλαμβάνει την τέχνη και την ανθρώπινη δημιουργικότητα ως φυσικά φαινόμενα. Η δουλειά του βασίζεται στις αρχές της επιστήμης της οικολογίας. Ως παρατηρητής των φυσικών συστημάτων ερμηνεύει νέες έννοιες αντλώντας από τις βαθιές φυσικές ιστορίες των φαινομένων. Στη συνέχεια επεκτείνει αυτή τη δυναμική σε ανθρώπινες και πολιτιστικές διαστάσεις μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής με καλλιτέχνες από διάφορους κλάδους με στόχο να κάνει απτή τη συνέχεια της φύσης, δημιουργώντας μια σχέση μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας και οικολογίας. Ο Δρ. Blundell έχει λάβει πολλές επιχορηγήσεις από διεθνής Κοινωφελή Ιδρύματα και βραβεία από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Geert Vermeire
Ο Geert Vermeire είναι επιμελητής, καλλιτέχνης, ποιητής με έμφαση στη χωρική γραφή, τον τοπικό ήχο, τις επιδόσεις και τις κοινωνικές πρακτικές. Αναπτύσσει συνεργατικές διαδικασίες, ξεφεύγοντας από την ηθική εμπλοκή της πολιτιστικής δράσης, μαζί με άλλους δημιουργούς και ακτιβιστές που περιλαμβάνουν οικολόγους, ανθρωπολόγους, μουσικολόγους, μηχανικούς και καλλιτέχνες πολυμέσων. Έχει πολυετή εμπειρία στην επιμέλεια καλλιτεχνικών εκθέσεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Βραζιλία. Συνδιαλέγεται με τοπικές και αυτόχθονες κοινότητες, για να κατανοήσουν καλύτερα και να δράσουν συλλογικά για τον πλανήτη μας μέσω του μοιράσματος των κοινών ιστοριών και αφηγήσεων και εμπειριών από κάθε τόπο.

Annie Rapstoff
Η Annie Rapstoff σπούδασε Κριτικός Τέχνης στο Central St Martins School of Art στο Λονδίνο και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Καλλών Τεχνών του Middlesex University. Την ενδιαφέρουν οι ανταποκρίσεις και αντίλογοι μεταξύ “τόπου” και “ανθρώπινης κατάστασης”. Η Annie εξετάζει σχέσεις με άλλα όντα με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των φυτών. Προς το παρόν διερευνά τις δυνατότητες μεταμόρφωσης του εαυτού της, την αλληλεπίδραση και τον αντίκτυπο στη φύση της ανθρώπινης παρέμβασης, τον «ανιμισμό» και αυτό που ακούγεται, αισθάνεται και βιώνεται μέσα από το συχνά απαρατήρητο. Η τρέχουσα δουλειά της επικεντρώνεται στα πτηνά και συγκεκριμένα στις στάσεις τους, την συμπεριφορά τους και στους μύθους που δημιούργησε ο άνθρωπος για αυτά. Δουλεύει με τις παραστατικές τέχνες (performance), τα κείμενα, την τέχνη του βιβλίου και του βίντεο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της διεθνώς και έχει λάβει αρκετές υποτροφίες από το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο της Αγγλίας.

Ida Borregaard Larsen
Η Ida Larsen φοίτησε σε σχολές καλών τεχνών ανά τον κόσμο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα τέχνης στη Δανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αποφοίτησε από τη Δανέζικη Σχολή Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού, κάνοντας το μεταπτυχιακό στην υφαντική τέχνη και στη γλυπτική. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της αφορά τη δημιουργία αντικειμένων και εγκαταστάσεων, τη διερεύνηση διαφορετικών υλικών καθώς και την αντιπαράθεση τους, ώστε να γίνουν κατανοητές οι δυνατότητές τους. Οι δημιουργίες της επηρεάζονται από την βαθιά οικολογία και τις λεπτομέρειες στη δημιουργία της φύσης, των δομών της, των επιφανειών και των μοτίβων που επαναλαμβάνονται συνεχώς και της σύνδεσής τους.

Βίκυ Βέργου
Η Βίκυ Βέργου είναι εικαστικός που αντλεί έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων του. Χρησιμοποιεί μέσα όπως σχέδιο, ζωγραφική και φιλμ. Σπούδασε Καλές Τέχνες, Κινηματογράφο και Art and Design στην Αθήνα, και έκανε Μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη στο Oxford Brookes University το 2005. Έχει συνεργαστεί́ με διαφόρους καλλιτέχνες σε διεθνές επίπεδο και έργα της έχουν παρουσιαστεί́ στην Αγγλία, την Ελλάδα και τη Γερμάνια. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και έχει εργαστεί ως καθηγήτρια εικαστικών, βιντεογράφος, γραφίστας, φωτογράφος και κινηματογραφίστρια.

Αριάννα Σπύρου, καλλιτέχνης πολυμέσων-ντοκιμαντερίστρια
Η Αριάννα Σπύρου είναι κινηματογραφίστρια και καλλιτέχνης, με το έργο της να κυμαίνεται από αυτο-εικονογραφημένες ταινίες stop motion μέχρι ντοκιμαντέρ και ενδιαφέρεται για την πολύπλοκη και αλληλένδετη σχέση της φύσης και του ανθρώπου. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και είναι κάτοχος του MSc «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του Εθνικού και Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα τη Β’ κατεύθυνση «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», όπου τα ενδιαφέροντά της αφορούσαν την προσέγγιση βιοποικιλότητας με συστημική σκέψη, και την εξέταση και ερμηνεία των ορεινών μονοπατιών και των ιστοριών των κατοίκων ορεινών περιοχών σε ψηφιακά μέσα μέσω ενός ακουστικού περιπάτου. Έχει επίσης εργαστεί στο βίντεο στούντιο του ZKM | Centre for Art and Media Karlsruhe και πήρε συνεντεύξεις για το Istorima/SNF. Συνδυάζοντας διαφορετικά μέσα, στοχεύει να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών και της βιοποικιλότητας.
Άρτεμις Αγαθοπούλου

Αικατερίνη – Κωνσταντίνα Χ. Κοντοπανάγου
Η Κατερίνα Κοντοπανάγου είναι απόφοιτος του Αρσάκειου Σχολείου Πατρών. Σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Ιωάννινων. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές έχουν ως αντικείμενο την βυζαντινή́ αρχαιολογία και τέχνη, ενώ η διδακτορική́ της διατριβή, την εξέλιξη της ζωγραφικής κατά την τελευταία φάση της Μεταβυζαντινής περιόδου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας γνωστικά αντικείμενα αρχαιολογίας και τέχνης. Διδάσκει στο Τμήμα της Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός». Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων τεκμηρίωσης και προβολής πολιτιστικών αγαθών σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους ερευνητικούς φορείς. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η έρευνες πεδίου, πρωτογενής μελέτη αρχαιολογικών τεκμήριων, έργων τέχνης και αρχειακών πηγών, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας. Συμμετέχει σε διεθνή και εγχωρία συνέδρια με επιστημονικές δημοσιεύσεις, άρθρα της φιλοξενούνται σε έγκριτα επιστημονικά́ περιοδικά, ενώ κυκλοφορούν τρεις μονογραφίες της σε σχέση με την μελέτη και ανάδειξη μεταβυζαντινών μνημείων.

Γεωργία Νταλαμπίρα:
Με σπουδές στη Φιλοσοφία και εξειδίκευση στην Αισθητική Φιλοσοφία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υλοποίησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Μουσειολογία και τη Πολιτιστική Επικοινωνία και Διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Sophia-Antipolis, στη Νίκαια της Γαλλίας, ούσα υπότροφος του Ιδρύματος Παναγιώτη & Έφης Μιχελή. Στη συνέχεια, αποφοίτησα με άριστα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων, του τμήματος Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Μιλώντας την αγγλική, γαλλική, ιταλική και ρωσική γλώσσα, συνεργάστηκα με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επαγγελματική μου εμπειρία περιλαμβάνει την υλοποίηση εκθέσεων για Μουσεία, τόσο φυσικών όσο και ψηφιακών με την εφαρμογή της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και τη διδασκαλία Μουσειολογίας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Μαρία Μπάρκα

Παναγιώτης Λεζές

Go to top