Το Οικομουσείο Ζαγορίου μέσα από την ενεργό δράση του και την έμπρακτη προσπάθεια για τη δημιουργία Οικομουσείων στην Ελλάδα, συνέβαλε στη σχεδίαση και υλοποίηση του Οικομουσείου Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αιτωλικού-Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg GR-IT  για τη δημιουργία Οικομουσείων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για το έργο “MUSE”-Development and valorization of port museums as natural and cultural heritage sites, ως εξωτερικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «European Regional Framework for Cooperation» (https://erfc.gr/). Ο κύριος στόχος του έργου MUSE είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση και η σύνδεση των Οικομουσείων ως χώρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι κινητήριες δυνάμεις του έργου είναι η ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων  με τους τοπικούς φορείς για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και η βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Τα παράκτια Οικομουσεία είναι ένας δυναμικός χώρος έρευνας, συλλογής, ανταλλαγής και εμβάθυνσης της γνώσης που συνδέεται με τις παραδόσεις της θάλασσας και των παράκτιων κοινοτήτων. Το έργο Muse έχει μια σαφή στρατηγική, βασισμένη στη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας όπου μέσα από την ενασχόλησή της με παραδοσιακά επαγγέλματα, διατηρεί με την πάροδο του χρόνου τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της θαλάσσιας περιοχής. Η έννοια του «παράκτιου Οικομουσείου» γεννήθηκε από την ιδέα της επένδυσης στον πολιτισμό και τη φύση για να εξασφαλιστεί η κοινωνική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές, με αφετηρία την περιφερειακή νομοθεσία της Απουλίας (περιφερειακός νόμος αριθ. 15 της 6ης Ιουλίου 2011) και τις εμπειρίες των «οικολογικών μουσείων» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μαζί με την τοπική κοινότητα, το έργο MUSE στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση ενός δικτύου παράκτιων μουσείων Αδριατικής-Ιονίου, που περιλαμβάνει το παράκτιο μουσείο που έχει ήδη δημιουργηθεί στο Tricase της Ιταλίας και περιοχές όπου η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με τις αξίες των παράκτιων μουσείων υπάρχει αλλά δεν έχει καθιερωθεί και αναπτυχθεί πλήρως, όπως στην Κέρκυρα και το Μεσολόγγι, στην Ελλάδα.

Πηγή χρηματοδότησης: Interreg project V-A GREECE-ITALY 2014 – 2020

Διάρκεια: Νοέμβριος 2018-Απρίλιος 2019

Εταίροι του έργου: Δήμος Tricase, CIHEAM BARI, Δήμος Μεσολογγίου, Λιμεναρχείο Κέρκυρας, European Regional Framework for Cooperation

Σχετικοί σύνδεσμοι: